Ručně vyrobené marmelády, džemy, pečené čaje, čatní a sirupy

Ragú z červené čočky

pic

Prvně jsem vařila čočkové ragú na špagety. Celá rodina chválila, takže tady je jednoduchý recept. RAGÚ Z ČERVENÉ ČOČKY: Na olivovém oleji osmažte dosklovata jednu cibulku, přihoďte jednu mrkev nakrájenou nadrobno, kousek nakrájeného řapíkatého celeru a dva stroužky česneku nakrájeného najemno. Po chvilce přisypte 200 g červené čočky a opět tak 5 minut smažte. Přilejte plechovku rajčat, osolte, opepřete a já jsem směs ještě přisladila dvěma lžícemi medu. Zalejte smetanou a troškou vody a duste vše doměkka. Na závěr přisypte nastrouhaný parmazán. Ochutnejte a popřípadě dosolte a doslaďte. Uvařte špagety, slijte a zamíchejte do ragú. A máte hotovo! :-)

Hráškový hummus

pic

Pořád mám chuť na zelené jídlo. To vždycky na začátku jara, asi potřebuji vitamíny. :-) Tak jsem dnes vyrobila HRÁŠKOVÝ HUMMUS. Překvapil mě, chutná mi víc než hummus z cizrny. Tady je jednoduchý recept: 350 g čerstvého nebo mraženého hrášku vařte 3 minuty v osolené vodě. Poté zceďte a propláchněte ledovou vodou. Na pánvi na dvou lžících slunečnicového oleje 3 minuty opékejte dva stroužky česneku nakrájeného najemno. Česnek nesmí zhnědnout. Olej s česnekem odložte do mističky. Hrášek nasypte do robota nebo sekáčku, přidejte olej s česnekem, čtyři lžíce olivového oleje, nastrouhanou kůru z jednoho bio citronu, vymačkanou šťávu z půlky citronu, půl lžičky soli a trochu pepře. Mixujte úplně dohladka. Ochutnejte, můžete dosolit a dochutit citronovou šťávou. Na závěr polejte trochou olivového oleje. Podávejte třeba namazaný na dobrém chlebu s přírodním sýrem nebo s nějakými slanými tyčkami. Chtěla jsem dnes u nás nějaké koupit, ale vše je s palmovým olejem. Takže nakonec jsem koupila kukuřičné placky. Byla to pochoutka, určitě by se mi hummus líbil jako pohoštění pro návštěvu. Ještě jedna poznámka. Dnes manžel koupil chleba z Pekárny Zlivice. Pokud na něj někde narazíte, určitě si ho kupte. Nejlepší chleba co jsme kdy jedli!

Čokoládová buchta

pic

Po obědě jsme si dali kafe a buchtu. Dnes jsem pekla čokoládovou a tady je recept: ČOKOLÁDOVÁ BUCHTA. Předehřejte si troubu na 180 stupňů. V míse ušlehejte 5 vajec s 200 g dobré majonézy a 100 g moučkového cukru. (kdybych pekla jen pro sebe, dala bych cukru určitě méně, stačilo by tak 40 g). Poté přisypte 200 g polohrubé mouky, půl prášku do pečiva a 50 g kakaa, vše znova šlehejte. Nakonec vmíchejte 200 g nasekané vysokoprocentní tmavé čokolády a jedno nastrouhané jablko. Vymažte si menší pekáček (já dala těsto do skleněného pekáčku o rozměrech asi 20 x 30 cm) máslem a vysypte kokosem. Pečte dokud nevytáhnete špejli suchou. Buchtu krájejte na malé kousky a podávejte s ušlehanou šlehačkou. Kdo miluje čokoládu, tak tohle je správný recept pro něj! :-)

Bramborové lívance

pic

K obědu jsem pekla BRAMBOROVÉ LÍVANCE. Výborné jídlo a ještě návrat do dětství, kdy nám vnoučatům pekl děda bramborové placky. Zkuste si je také uvařit. Tady je recept: Uvařte 500 g oloupaných brambor v osolené vodě. Sceďte a nechte vychladnout. Brambory prolisujte nebo rozšťouchejte, dejte do mísy a přidejte jednu zakysanou smetanu (190 g), jedno vejce, špetku soli a 160 g polohrubé mouky. Zpracujte rukama těsto, pokud se lepí, přisypte ještě trochu mouky. Na posypaném válu hladkou moukou rozválejte těsto. Pokud chcete mít spíše lívance, vyválejte plát na tloušťku jeden centimetr. Pokud chcete, aby placičky chutnaly jako bramborové placky, vyválejte plát tenčí. Vykrajujte skleničkou placičky a smažte je dozlatova na pánvi na oleji nebo sádle. Podávejte sypané cukrem a skořicí nebo jako my s tvarohem a mojí jahodovou marmeládou. Zuzanka si dala na lívanečky lipánek s jahodovou marmeládou s vanilkou a jedla a chválila a chválila a jedla dokud všechno nesnědla. ?-) Recept se mi líbí i proto, že teď vím, co udělám, až mi zbudou od oběda uvařené brambory. Tak běžte rychle smažit! :-)

Hummus z červené řepy

pic

Včerejší návštěva dostala tohle občerstvení. K hráškovému hummusu (recept jsem sem dávala 8.4.) jsem udělala ještě jeden z červené řepy a měl úspěch. Tak tady je recept. HUMMUS Z ČERVENÉ ŘEPY. Uvařte doměkka 300 g oloupané červené řepy. Já používám parní hrnec a jsem s ním moc spokojená. Na troše oleje opečte tři stroužky česneku nakrájené najemno (dejte pozor, nesmí zhnědnout). Vychladlou řepu dejte do robotu nebo sekáčku, přidejte opečený česnek s olejem, přilijte trochu olivového oleje, přidejte nastrouhanou kůru a šťávu z půlky bio citronu, osolte a opepřete. Zpracujte v hladkou hmotu. Pokud je moc hustá, přilejte ještě trochu olivového oleje. Ochutnejte a podle chuti dosolte a dopepřete. Já jsem chtěla mít hummus ostřejší, takže jsem v něm nakonec rozmixovala jeden stroužek čerstvého česneku. Pokud jste milovníci červené řepy, tak tenhle recept určitě vyzkoušejte.Prý mám napsat, že návštěva dostala i jiné občerstvení. Manžel totiž nemá červenou řepu rád, asi má obavu, že už k nám nikdo nikdy nepřijde. :-)

Ovesné sušenky

pic

Tohle jsou OVESNÉ SUŠENKY podle mé kamarádky Gábiny. Přivezla je o víkendu ke kávě a dnes jsem je musela upéct znova. Tady je recept: Ušlehejte 5 vajec a 5 lžic krystal cukru. Šlehejte dokud se cukr nerozpustí a vejce pěkně napění. Do pěny zašlehejte lžíci perníkového koření a 4 lžíce Solamylu. Vmíchejte 300 až 350 ovesných vloček (nejlépe jemných) a 60 g mandlových lupínků. Lžící nabírejte směs a na plech s pečícím papírem klaďte kopečky. Pečte v horkovzdušné troubě předehřáté na 170 stupňů asi 15 minut. My děláme různé sušenky docela často a moc nám chutnají. A jak jste na tom se sušenkami vy? :-)

Mandarinková marmeláda

pic

Tak už v tom zase jedu, dojídám už druhou skleničku mandarinkové marmelády. :-) Mažu si ji na chleba s pomazánkovým máslem nebo přírodním sýrem nejenom k snídani, ale ujídám pořád i přes den. Opravdu se povedla! Tady je recept: MANDARINKOVÁ MARMELÁDA. Omyjte mandarinky a škrabkou na brambory jemně oškrabte oranžovou část kůry. Oškrabané mandarinky oloupejte, vyberte zrníčka a dejte do hrnce. Oškrabanou kůru nakrájejte najemno a dejte do druhého hrnce vařit. Dvakrát vylijte vodu, když se začne vařit a potom vařte kůru doměkka. Přilijte na každé kilo mandarinek šťávu z jednoho malého citronu. Pokud používáte želírovací prostředek s kyselinou citronovou, tak už citrónovou šťávu nepřidávejte. Vařte mandarinky asi půl hodiny. Než přidáte cukr, můžete mandarinky rozmixovat tyčovým mixérem. Na jedno kilo oloupaných mandarinek přisypte půl kila cukru a vařte ještě deset minut. Poté přidejte uvařenou a slitou kůru. Rozmíchejte si pektin (15 až 20 g pektinu na 1 kg ovoce) v troše cukru a opatrně přisypte do marmelády, stále míchejte a vařte dalších 5 minut. Hotovou marmeládu slijte do vyvařených skleniček, uzavřete vyvařenými víčky a otočte. Marmeládu můžete sterilovat na plechu s vodou v troubě (na 80 stupňů na 20 minut). Tak a máte hotovo! Ze dvou kil oloupaných mandarinek bude přibližně 8 skleniček o 200 ml. Já vařím z BIO mandarinek ze Sicílie a myslím, že i u nás se BIO mandarinky seženou, nevíte někdo kde se dají koupit? Tak s chutí do toho! A komu se do toho nechce (ani se vám nedivím :-)) může nakoupit u mě v eshopu. :-)

Pečený čaj se zázvorem

pic

Bolelo mne celý týden v krku, takže jsem pořádně nic nedělala. Vařím si můj PEČENÝ ČAJ SE ZÁZVOREM a doufám, že o víkendu bude líp. Napíšu tedy aspoň recept na ten pečený čaj. Takže oloupejte a nakrájejte na kostky bez jadřinců jablka tak, aby jste měli 2 kg čistých jablek. Jablka smíchejte s 800 g cukru, čtyřmi lžičkami skořice, šesti badyány a tak patnácti hřebíčky. Nakrájejte na velmi jemno přibližně deset cm oloupaného zázvoru a vmíchejte ho do jablek. Množství zázvoru, koření a cukru záleží na vaší chuti a sladkosti jablek, klidně si ho můžete upravit. Jablečnou směs rozprostřete na plech a dejte do trouby péct asi na 180 až 200 stupňů. Během pečení kontrolujte, aby se jablka nepálila. Pokud máte horkovzdušnou troubu, použijte ji, já ji mám nejradši. Až jablka pustí šťávu a cukr na jablkách mírně zkaramelizuje, přelijte směs do hrnce. Teď můžete směs plnit do sklenic nebo jako já ještě v hrnci chvilku povařit a odpařit vodu. Vařící hotovou směs nalijte do čistých horkých sklenic, zavíčkujte vyvařenými víčky a obraťte na víčko. Nechte vychladnout. Nebo místo obracení na víčko dejte do trouby na plech s vodou a sterilujte 20 minut. Máte hotovo! Pijte až se budete chtít zahřát nebo až vás bude škrabat v krku jako mne teď…A jestli se vám nechce vyrábět, tak si ho kupte u mě v eshopu. :-)

Boží milosti

pic

Je masopust. Letos chodí u nás ve městě dokonce tři koledy: Růžičková, Slaměná a Jalovcová. U každého domu zatančí, kapela hraje, všichni se pěkně občerstvují dobrým jídlem, pitím a už se těší na večerní zábavu. K masopustu neodmyslitelně patří koblihy, ale ty budu dělat až zítra. Dnes jsem pekla BOŽÍ MILOSTI. Pamatuji si jak je dělala bystřická babička a jak nám dětem moc chutnaly. Tady je recept: Do mísy prosejte 250 g polohrubé mouky, půl lžičky kypřícího prášku do pečiva,špetku soli, přidejte dva žloutky, jedno celé vejce, dvě lžíce rumu, ořech změklého másla (nebo 2 až 3 lžíce smetany) a šťávu a kůru z půlky bio citronu (v původním receptu citron nebyl, ale pokud ho máte tak ho přidejte). Vypracujte těsto a v sáčku nechte dvě až tři hodiny odpočinout v lednici. Potom vyválejte plát asi tři milimetry tlustý, krájejte různé tvary a smažte ve vysoké vrstvě oleje dozlatova. Vyndejte, nechte okapat na papírových utěrkách a pocukrujte. A hned je snězte, stojí za to! :-)

Koblihy

pic

Hurá, povedly se! Měla jsem z toho trochu strach, naposledy mi tekla marmeláda ven a byla to teda matlačka. Tentokrát bez problémů a výsledek bezvadný. KOBLIHY. Na kynuté těsto si připravte 500 g hladké mouky, 30 g droždí, 40 g cukru, 250 g vlažného mléka, 4 žloutky, 3 lžíce rumu, kůru z půlky citronu, 40 g rozpuštěného másla a špetku soli. Těsto vypracujte klasicky s kváskem nebo jako já vše frkněte do domácí pekárny na program těsto. Vyválejte plát asi jeden cm tlustý a vykrajujte skleničkou kolečka. Dejte na kolečko trochu marmelády, já dávala mojí meruňkovou, přiklopte druhým vykrojeným kolečkem a MENŠÍ skleničkou znova vykrojte. Nechte vykrájené koblihy ještě 30 minut kynout. Potom dávejte nakynuté koblihy do rozpáleného oleje nebo sádla stranou nahoru, na které ležely. Smažte přiklopené tři minuty, odklopte poklici a smažte opět tři minuty na druhé straně bez poklice. Čas je orientační, samozřejmě koblihy kontrolujte. Vyndejte je z oleje na ubrousek a hezky pocukrujte. Zbylé odkrojky jsem usmažila a posypala cukrem se skořicí.. Ještě pár rad pro dokonalý výsledek. Všechny přísady do těsta by měly mít pokojovou teplotu, při zpracovávání těsta začněte pracovat s asi 2/3 tekutiny a postupně přilévejte, uvidíte jestli tekutinu přidáte nebo jí bude stačit méně, vrstva oleje při smažení by měla být taková, aby koblihy plavaly a než hodíte koblihy do oleje, oprašte přebytečnou mouku. Marmeládu můžete do usmažených koblih vstříknout sáčkem nebo stříkačkou (kolečka potom vykrajujte tlustší), ale nedokážu posoudit co je lepší. Tak se do nich určitě pusťte! :-)

 
© Veselá mermeladová společnost, 2013—2025
Made by Dancing Water